keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

KUINKA SAFKAAN

Se miten syön, ei ole ainoa oikea tapa syödä. Se kuinka syön, on parhaaksi omalle keholle. Olen joutunut kokeilemaan asioita mitkä toimii keholleni ja mitkä eivät. Syön pääsääntöisesti maidottomasti (maitorahkan sallin koska se on niin hyvää marjojen sekä hedelmien kanssa!) sekä gluteennittomasti. Tämä siksi koska maidosta vatsani ei hirveästi tykkää ja vehnä turvottaa liikaa josta seuraa tukala olo.

Ennen nautin vehnää sekä maitoa hyvällä omalla tunnolla koska luulin että, voin hyvin ja silloinen olo on normaalia.
Aikalailla vuosi sitten aloin jättämään pikkuhiljaa vehnää pois ja vuoden aikana se on jäänyt kokonaan pois. Maidon jätin ruokavaliosta vasta pari kolme kuukautta sitten. 

Millä lailla on erilainen olo ja kuinka keho voi tällä hetkellä verrattuna entiseen?
Mahavaivoja ei ole oikeastaan ollenkaan sekä olo on kevyt, eikä turvota juuri koskaan. Myös mieli voi paremmin kun syön puhdasta sekä teveellistä ruokaa ja tätä myöten myös herkuttelu on vähentynyt todella paljon. Oikeasti olen ollut todella sokerihiiri (olen ollut pienestä asti) ja olen edelleen. Kun käyn kaupassa ja kävelen karkkihyllyn ohi, niin välillä tekisi mieli ottaa karkkia matkaan, mutta silloin pidän pääni kovana ja menen suoraan kassalle. Joskus toisinaan kiusaan itseäni ja marssin tarkoituksella karkkihyllyn ohi ja katselen valikoimaa sekä mietin mitä karkkia tekisi mieli. Tällä keinoin yritän saada itsekuria lisää ja sitä on tullut todella paljon vuoden aikana. Aiemmin kaupassa käydessä melkein joka reissulla tuli joku herkku mukaan.. Ei ollut ollenkaan itsehillintää. 

Kuinka usein herkuttelen ja miten?
Kyllä, minä herkuttelen! Se kuinka usein herkuttelen, on vaikea sanoa, sillä se vaihtelee. Joskus viikon aikana nautin esim. kaksi jäätelöä, proteiinivanukkaan ja suklaapähkinöitä noin 200g. Sitten on viikko tai kaksi, etten syö mitään herkkuja. Joskus kokeilin taannoin että, olen herkkulakossa eli en saa syödä herkkuja esim. kuukauteen. Mutta se ei ole toimivaa, sillä se mitä kiellät itseltäsi täysin, tekee sitä mieli tuplasti enemmän. Joten herkuttelen silloin kun minua huvittaa. Kun herkuttelen, siihen kuuluu yleensä jotain makeaa. Kakkua, suklaata (ah, rakastan suklaata!), irtokarkkeja, proteiinivanukasta, jäätelöä, kaakaota kahvilasta yms. Mutta herkkua on myös todella hyvä ruoka, ulkona syöminen (iha mitä vain), tai jokin vehnäpatonki/sämpylä tai muuta vehnästä.




Kuinka kroppa reagoi herkutteluun?
Kesäaikana on tullut herkuteltua enemmän, varsinkin kun oli juhannus, Helsingin reissu, ystävän synttärit sekä ristiäiset. Oli tarjolla kakkuja, vehnästä, syötiin grilliruokaa, karkkia ja nautittiin muutama viinilasi tai olut. Juhannuksen sekä Helsingin reissun jälkeen huomasin, että keho voi pari päivää huonosti. Olin reissun aikana nauttinut soiman annoksen maitotuotteita sekä vehnää siihen nähen, että niitä en muuten lainkaan syö (ellen herkuttele). Ekana iltana kun oltiin Vuosaaressa kämpillä yötä, tarjolla oli maitoa sekä juustoa ja tottakai niitä piti syödä, hehe! Mutta myös vatsa kiitti seuraavana aamuna (ei tosin positiivisella tavalla). Ja vehnä sai oloni hieman turvoksiin. 

Jos syön makeaa runsaasti, seuraavana päivänä on sokerikrapula, väsyttää ja tuntuu ettei jaksa tehdä mitään. Juuri siksi edellä mainittujen asioidenkaan takia, ei halua herkutella ylenpalttisesti. Pieninä määrinä herkuttelu on hyvä eikä kroppa reagoi silloin juuri ollenkaan. Esim jos syö yhden vehnäleivän ja vaikka alle 100g makeaa päivässä, niin sitä ei vielä huomaa. 



Olen siis oppinut syömään omalle keholle sopivasti välillä kantapään kautta mutta siitä ainakin oppii parhaiten. Korostan kuitenkin sitä, että maailmassa ei ole sitä oikeaa ainoaa tapaa syödä. Minusta hirveä ruokahössötys on aivan turhaa sekä ruokatrendien tarkka seuraaminen ja niiden ehdoton noudattaminen. Parhaiten tiedät itselle sopivan ruokavalion, kun keho on siihen tyytyväinen ja itse voit hyvin. Jos sinä esim. syöt vehnää, vaaleaa leipää, pari karkkia päivittäin ja sun keho voi hyvin sekä se sopii sulle niin se on okei. Kuitenkin haluan painottaa, että on hyvä syödä tietenkin ravintorikasta ruokaa ihan vain siksi, että keho saisi kaikki tarvitsemansa ravintoaineet sekä vitamiinit ruoasta! 

Jos mielessä on ruokavalion muutos, elä koskaan muuta sitä kertaheitolla ja aloita joku kaunis aamu aivan puhtaalta pöydältä. Vaan paras ja optimaalinen tulos tulee siten, että alkuun teet pieniä muutoksia. Ja kun alkaa siltä tuntumaan tee isompia muutoksia. Tällöin vältytään siltä, että muutos ei ole pysyvää ja retkahdetaan samaan vanhaan kaavaa. 

Itsellä on toki vielä opettelua syömisen kanssa. Se missä voisin petrata on säännöllisyys mikä ei aina toteudu (näin lomailaisena kesällä). Pyrkimykseni on syödä aina 3-4 h välein ja suurimmaksi osaksi se toteutuu. Mutta jos sattuu aamupala venähtämään lähemmäksi puoltapäivää, saatan syödä niin sanotun lounaan vasta viiden aikaan (päivällä) ja toista ruokaa ei välttämättä tule edes nautittua vaan pieniä välipaloja. Onneksi näin sattuu kuitenkin tosi tosi harvoin. Olen myös huomannut, että joskus saatan hifistellä asioiden suhteen (liikaa rasvaa, liikaa hillaria) mikä on aivan turhaa sillä treenaan niin paljon, että kehoni tarvitsee energiaa jotta se palautuu treeneistä hyvin. Onneksi itse tiedostan asian ja osaan korjata asian ajoissa, ennekuin se on liian myöhäistä. 

Tässä loppuun vielä kuvina eilisen päivän ruokailut sekä treeniajat. Joka päivä syön eri tavalla mutta perus raaka- aineet ovat samat. Pyrin syömään joka aterialla hiilareita, proteinia, rasvaa sekä kasviksia. 


Aamupala klo: 11.00 

Proteiini: kanamunat, raakakaakoajauhe/ Hiilari: puuro jossa seassa marjat, banaani, omenaa/ Rasva: raakakaakojauhe, banaaniletut paistettu rasvassa.



Välipala/minilounas klo: 13.30
Proteiini: tonnikala, kinkkumakkara, pähkinät/ Hiilari: Kauraleipä, paprika, omena/ Rasva: pähkinät, tonnikala.


Treeni klo: 14-15.00


Päivällinen klo: 16.30
Proteiini: Kasleripihvit/ Hiilari: perunat, uunikasvikset/ Rasva: osa uunikasviksista paistettu ensin pannulla rasvassa sekä lihaan lisätty ennen paistovaihetta.



Treeni klo: 18-19.00


Mini illallinen klo: 19.45
Proteiini: maustamattomat kanasiivet/ Hiilari: perunat/ Rasva: kanoihin lisätty pieni määrä ennen paistamista


 Iltapala klo: 22.00

Proteini: tonnikala, kinkkumakkara, rahka, pähkinät/ Hiilari: kauraleipä, tomaatti sekä mustikat, banaani, pieni määrä ananasmurskaa jota rahkan seassa/ Rasva: pähkinät, tonnikala.



Tälläinen postaus tällä kertaa, toivottavasti piditte! 

- Senja 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti