maanantai 17. heinäkuuta 2017

SITRUUNAVEDEN HYÖDYT JA HAITAT


Seuraava postaus pohjautuu kokemuksiini ja teoriian jota olen kuullut sekä itse opiskellut. Kerron myös omia hyviä käytännön vinkkejä mihin sitruuna käy todella hyvin!
Sitruunavesi jakaa mielipiteitä, joidenkin mielestä se on todella terveellistä ja on hyvä lisä terveelliseen ruokavalioon kun taas osa on sitä mieltä että, se vain pilaa hampaat. Mikä on sitten oikeasti asian laita? 


Siitruunalla on monia terveysvaikutteita joita voisin ensin avata hieman. 

Sitruunat sisältävät mm. kalsiumia, magnesiumia ja c- vitamiinia jotka parantavat vastustuskykyä. 
Ne sisältävät vitamiineja, jotka edistävät ruoansulatusta ja puhdistavat kehoa. Sitruuna myöskin poistaa myrkkyjä kehosta.
Koska sitruuna sisältää c- vitamiinia, se kirkastaa ihoa, vähentää ryppyjä sekä auttaa akneen. Jos siis kärsit aknesta, kannataa nauttia sirtuunavettä säännöllisesti. Myös nuorentavia vaikutuksia saattaa ihon puolesta olla, ne eivät ole huomattavia ja nuorentava vaikutus tapahtuu enimmäkseen ihon sisällä.

Jos nauttii paljon proteiinipitoista ruokaa silloin suositellaan nauttimaan sitruunavettä, sillä se nopeuttaa proteiinin sulamista elimistössä. Josta päästään siihen että, jos haluaa laihduttaa sitruuna on  todella hyvä ystävä siihen, sillä sitruunat sisältävät pektiinikuituja, jotka vähentävät mielihaluja herkkujen suhteen.

Jos mennään suuosastolle, niin sitruuna raikastaa hengitystä ja auttaa hammaskivussa. Mutta sitruuna saattaa kuluttaa hammaskiilettä, ja onkin tärkeää nauttia vesi oikeaoppisesti, josta kerron myöhemmin tekstissä. 

Nyt kun on hieman teoriaa laitettu tulille, niin on aika käydä läpi omakohtaiset kokemukset. Kuten ruokavaliossa niin sitruunaveden nauttimisessa on yksilöllisisä eroja. Joillekin sopii sitruuna ja joillekin ei. Kannattaa siis kuunnella omaa kehoa, miten se reagoi sitruunaan. 


Luin taannoin netin ihmeellisestä maailmasta, että aamu on hyvä aloittaa sitruunavedellä joten päätin kokeilla onko asia näin. Muutaman aamun kokeilin sitruunavettä ja ihmettelin, miksi mahani menee sekaisin. Ajattelin, että se johtuu stressistä, mutta kun sama toistui edelleen hoksasin että, sitruuna aamulla tyhjään mahaaan nautittuna ei ole kropalleni paras mahdollinen vaihtoehto. Vatsani saattaa olla etenkin aamuisin aika herkillä ja sitruuna ei auta asiaan. Päätin siis kokeilla sitruunan juontia iltaisin ja kas kummaa vatsani ei enää reagoinut siihen negatiivisesti! Silloinkun nautin sitruunaa huomaan myös että, oloni on kevyempi sekä turvotusta ei juurikaan ole (jos sitä on sattunut olemaan ruoan myötä).


Sitruunaa ruokaan? 
Tykkään nauttia sitruunavettä välilä tulisen ruoan kanss, sillä sitruunan maku vähentää tulisuutta suussa. En tiedä toimiiko tämä oikeasti, vai onko tämä jotain lume vaikutusta, haha! :D 
Sitruuna on myös todella oiva mauste ruoan laittoon, jota tykkään välillä käyttää. Etenkin kanan sekä kalan kanssa sitruuna käy todella hyvin. Jos maustaa esim. maustamattomat kanat ja puristaa puolikkaan sitruunan, tulee ihanan raikas sivumaku. Myös perunamuussiin tykkkään laittaa sitruunaa, se tuo mukavasti raikautta. Olen myös todennut, että oluen kanssa sitruuna käy todella hyvin. Noin viikko sitten kävin teellä, ja minulta kysyttiin "saako laittaa sitruunaa teehen?" Menin hieman hämilleni kysymyksestä. Mutta kokeilun haluisena vastasin myöntävästi. Sain teekupin eteen jonne sekaan oli laitettu sitruunan viipale, jota katsoin hieman kummasti ja ajattelin "käykö tuo oikeasti tuonne?" Tiedän, osa varmasti sielä ruudun toisella puolella ajattelee, eikö tuo tyttö ole oikeasti ennen käyttänyt sitruunaa teessä? Mutta en ole. Ihmettelen sitä itsekkin. Mutta ah, että oli niin toimiva kombo: tee ja sitruuna! Suosittelen koklaamaan, jos et ole kokeillut. 


Kuinka nautit oikeaoppisesti sitruunavettä?
Sirtuunavesi kannattaa nauttia lämpimänä, jotta keho pääsee käsittelemään veden heti. Jos veden nauttii kylmänä, saattaa mennä pitkäkin tovi että, elimistö pääsee sitä käsittelemään. Suosittelen käyttämään tuoreita sitruunoita enemmän kuin pullotettua, sillä tuore sitruunassa on enemmän makua ja siinä ei myöskään ole mitään lisättyä (esim vettä). Sirtuunasta kannattaa puristaa noin puolet lasilliseen, ettei siitä tule liian vahvaa. 

Kuten aiemmin sanoin sitruuna voi kuluttaa hammaskiilettä. Kannataa siis pestä hampaat ennen sitruunaveden nauttimista tai välttää hampaiden pesua hetken aikaa veden nauttimisen jälkeen. 
Sitruunaa ei myöskään kannata nauttia liikaa, vaan yksi lasillinen päivässä on oikein passeli määrä! 

Sitruunalla on varmasti monia muitakin terveysvaikutteita, joista en välttämättä edes tiedä.  Jos sinä tiedät jotain sitruunasta lisää tai jos on ideoita sitruunan käytöön, kommentoikaa komenttikenttään. Mielellään otan hyviä vinkkejä vastaan! 

Oikein sitruunaista viikoa kaikille! ;) 

- Senja 



Kuvat ovat sivulta, jotka ovat vapaaseen käyttön tarkoitettuja
https://pixabay.com/fi/ 

6 kommenttia:

  1. Itse olen sitruunaveden nauttimisen jälkeen syönyt Xylitolia. En sitten tiedä onko vaikutusta.

    VastaaPoista
  2. Kiva lukea muidenkin kokemuksista sitruunan suhteen. Virossa naiset juovat joka päivä sitruunavettä, sieltä otin käyttöön tämän "taian" joka parantaa ihoa, vaikuttaa aineenvaihduntaan ja vie makeannälkää. Toimii ainakin minulla!

    VastaaPoista
  3. Minulla on sitruunaveden juonti auttanut ärtyvän suolen oireyhtymään

    VastaaPoista
  4. Asia kun asia eri koulukuntia löytyy

    VastaaPoista
  5. Mieheni kuorii sitruunan joka aamu n 3 palaa blenderiin veden kanssa ja surrauttaa. En ole maistanut mutta tuoksuu taivaalliselta

    VastaaPoista
  6. Kokeilen sitruunaa virtsahapon poistoon verestä. Saattaa ehkäistä virtsakiteiden muodostumista niveliin.

    VastaaPoista