perjantai 5. tammikuuta 2018

ONKO DIETTAAMINEN TERVEELLISTÄ?

Kysymykseen voisin vastata yhdellä sanalla EI ja aiheesta ei tarvitse kirjoittaa enempää. Mutta se ei ole niin selkeää kuin sen luulisi olevan. 



Toki riippuu siitä kuinka kauan diettaa, millä tavalla ja onko tavoitepaino mihin pyrkii realistinen. Ensisijaisesti en kannusta ketään diettaamaan huvikseen (syyt: koska oon liian "lihava", haluan näyttää hyvältä tietyssä mekossa yms) koska rehellisesti sanoen siinä ei ole järkeä. Diettaaminen huvikseen, en näe sitä millään mittapuulla järkevänä. Esim. on haaveena dietata siten, että lähtee pari kiloa varresta niin ensinäkin näät kauheen vaivan ja elät kurinalaisesti ja kiellät kaiken itseltäsi, niin mun korvaan se kuulostaa jopa aika pöljältä. Koska hei, ei kaksi kiloa oikeesti näy vielä missään.. Ja yleensä jos dieetti on vahva, ja kilot karissut ja palaa ns entiseen, ne tulevat aika äkkiä takaisin. Toki jos välttämättä haluaa dietata ja päästä rantakuntoon, niin se kannattaa tehdä todella fiksusti ja vaikka pytää joku ammattilainen avuksi hommaan. 



Miksi ihmeessä se ei ole OIKEASTI järkevää?
Ensinäkin vastustuskyky laskee huomattavasti etenkin jos dieetti on kova. Vähän väliä ollaan kipeenä ja saa pelätä milloin seuraavan kerran tulee kipeeksi. No onhan niitä kaikenmaaillman vitamiineja keksitty jotka edesauttaa sitä, että ei sairastu niin usein tai lainkaan, mutta nehän maksaa aika paljon, ei ne ilmaisia ole. Että mielummin itse ainakin hankkisin kaikki ravintoaineet ruoasta (terveellisesti) kuin purkeista jotka maksavat useita euroja jopa kymppejä. Toisena on se, että kiellät itseltäsi kaiken, koska olet dieetillä niin eihän se oikeasti toimi lainkaan. Kun kiellät itseltäsi esim. suklaan, sulla tekee mieli laittaa sitä suklaata suuhun entistä enermmän, eikä sun päänuppi enää osaa muuta ajatella. Kolmantena on yksinkertaisesti se, että saatat olla aliravittuna kokoajan ja miinuskaloreilla, josta ei oikeasti ole mitään hyötyä kehon kannalta vaan päinvastoin, pelkkää haittaa. Jos treenaa kovaa samalla kun dieettaa, niin ei palaudu treeneistä niin hyvin kun kroppa on koko ajan aliravittu sekä olo saattaa olla jaksamaton sekä uuvelo kun ei saa energiaa tarpeeksi ruoasta, jolloin tavallinen arki saattaa kärsiä.

Muistan itse nuoruudessani, piti kokeilla ihme dieettejä. Sellaista jossa syödään mahdollisimman vähän mutta saa syyä mitä vaan ja sitten oli, että paljon salaattia mutta kaikki herkut oli ehdottomasti kielletty, tietyt lihat ja rasvaa ei saanu tulla ruoasta yhtään. Ei siis mitään järkee edellisissä, etenkin kun treenitunteja saattoi pärähtää päivän aikana jopa 4h. Mutta onneksi en dieettejä kauaa kestänyt sillä tajusin, että ei niissä ole järkeä, etenkin kun on kasvava nuori. Muuten olen koko nuoruuden syönyt isoja ruoka- annoksia ja minua sai aina odottaa ruokalassa kun söin niin paljon ja koko ruokatunnin käytin syömiseen! 



Itsehän olen tällä hetkellä dieetillä mutta en omasta tahdosta, vaan siksi koska lajini (vapaa ohjelma fitness) vaatii diettaamista tietyn väliajoin. Ollaan dieetillä ja dieetin jälkeen syödään taas enemmän, jotta keho jaksaa treenata paremmin ja syntyy päätä huimaavia tuloksia. Se on ihan oma maailmasa (fitness), ja siihen ei mielestäni kenenkään pitäisi rueta ilman AMMATTILAISTA (ellei itse ole amattilainen). Sillä lajina se ei ole kovinkaan terveellistä keholle. No aika harva URHEILULAJI on täysin terveellistä keholle, haha! Mutta lajini vaatii tiettyjä asioita etenkin jos haluaa pärjätä lavalla/ kisoissa. 



Mutta te lukijat jotka luette tätä ja mietitte, että voisi dietata, niin hei ei teidän tarvitse, eikä kannata! Se on turhaan itseään kiusaamista. Tärkeintä on lähinnä joka päiväiset valinnat. Riittävä kasvisten, marjojen ja hedelmien saanti päivittäin sekä hyvät proteiinin, hiilarin ja rasvan lähteet. Silloin tällöin herkuttelu on ihan fine ja oot hyvä just tuollaisena kun oot! 

-Senja 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti