perjantai 2. kesäkuuta 2017

LAITTEET VS VAPAAT PAINOT

Monet saattavat pohtia, kumpi on parempi vaihtoehto, laitteissa treenaaminen vaiko vapailla painoilla treenaaminen. Kyseinen aihe myös jakaa todella paljon mielipiteitä. Tuleva postaus pohjautuu omiin kokemuksiin ja oppeihini joita olen saanut sekä mielipiteisiini.



Milloin suosittelen vapaita painoja?
Vapailla painoilla treenaaminen kehittää koordinaatiota, tasapainoa, kehonhallintaa, liikuvuutta sekä pienet tukilihakset pääsevät töihin. Edellä mainittuja asioita ei tule laitteilla tehdessä. Otetaan esimerkkinä kyykky tangolla. Kun teet kyykkyä tangolla, siinä tekee myös muukin kroppa töitä kuin vain pelkästään jalat (reidet, pakarat). Jotta pakka pysyisi kasassa, keskivartalo on suuressa roolissa kyykkyä tehdessä. Liikkeseen joutuu keskittymään eri tavalla kun tehdään tangolla kuin esimerkiksi smithissä tehdessä. Smithissä on taas valmis liikerata missä tanko liikkuu ja siinä ei tarvi niin paljoa keskittyä itse liikkeeseen ja tässä kohtaa voi jopa unohtua keskivartalotuki. Myöskään tasapainoa ei smithissä tarvitse niinkuin tangolla tehtäessä kyykkyä. Vapailla painoilla tehdyssä treenissä korostuu ennenkaikkea oikea tekniikka.
Jos kyseessä on treenaja joka treenaa lajikohtaista fysiikkaa, tällöin vapaat painot ovat parempi vaihtoehto kuin laitteet. Sillä lajinomaisessa treenissä yleensä tarvitaan voimantuottoa koko vartalosta eikä vain tiettyjä lihaksia joita treenataan laitteilla. Vapailla painoilla siis suosittelen treenamaan silloin, jos treenaa fysiikkaa (lajinomaista) taikka haluaa treenata koko kehon voimantuottoa eikä vain tiettyä lihasta. Ja ennenkaikkea jos haluaa kehittää alussa mainitsemiani osa alueita, silloin vapailla painoilla treenaaminen on suotavaa. 





Vapailla painoilla tarkoitetaan niin sanotusti liikuteltavia painoja. Tangot, käsipainot, kahvakuulat sekä kehonpaino. Kun taas laitteet ovat paikkalaan olevia joita ei voi liikutella ja joissa yleensä istutaan.




Milloin suosittelen laitteita?
Jos kyseessä on aloittelija, joka ei ole koskaan aiemmin käynyt salilla, en laittaisia häntä heti tekemään vapailla painoilla esim. tangolla maastavetoa taikka etukyykkyä. Uusi treenari voi aloittaa laitteilla, jotta treenejä saadaan tehtyä turvallisesti. Sillä lähtökohtaisesti laitteissa tehty treeni on aina turvallisempaa kuin vapailla painolla tehtynä. Laitteilla ei myöskään voi yleensä tehdä liikkeitä väärin, sillä laitteet on suunniteltu siten, että liikerata laitteessa menee oikein ja juuri sille lihasryhmälle mille laite on tarkoitettu. Laitteita voi myös säätää itselleen sopiviksi sekä niissä on turvalukot. Jos kyseessä on iäkkäämpi ihminen joka haluaa vain ylläpitää lihaskuntoa, silloin on jopa järkevin tehdä laitteilla ja omalla kehonpainolla treeniä, jotta vältytään loukkaantumisilta. Toki jos haluaa haastaa itseään ja tehdä vapailla painoilla, tässäkin kohtaa oikeanlainen tekniikka liikkeissä on erityisen tärkeää, jotta ei tule loukkaantumisia. 
Treenin lopussa voi myös hyödyntää laitteita. Kun on tehnyt ensin vapailla painoilla treeniä, niin treenin voi viimeistellä joillakin laitteilla. Itse esimerkiksi jalkapäivänä teen treenin vapailla painoilla. Jos jerkkua vielä jäljellä jaloissa, viimeistelen treeniä laitteilla (jalkaprässi, reiden loitontaja, polven ojennus jne). Laitteissa saa tehtyä tiettyä lihasryhmää ja laitteet soveltuvat hyvin voimaharjoitteluun.
Jos suunnittelet treenin siten, että teet vapailla painoilla sekä laitteilla, kannattaa tehdä ensin vapailla painoilla, sillä ne vaativat keskittymistä enemmän ja treenin alussa kroppa on virkeä. Hieman väsyneenä kroppa jaksaa vielä tehdä laitteilla treeniä, johon ei myöskään tavitse keskittyä niin paljon mm. tekniikkaan ja keskivartalotukeen. Ja tällöin vältytään myös loukaantumisilta kun mietitään missä järjestyksessä kannattaa tehdä vapailla painoilla sekä laitteilla. Vapailla painoilla tehdyistä liikkeistä saa enemmän irti virkeänä kun ne tekee ennen laitteita.


Mutta jos haluaa aiemmin mainittuja asoita kehittää vapailla painoilla tehdessä, suosittelen myös tekemään vapailla painoilla treeniä. Myös kehitys on varmempaa tällöin.

Kuinka aloitat treenamaan vapailla painoilla?
Jos kysessä on aloittelija, joka haluaa alottaa saliharastuksen siten, että ei tehdä laitteilla alkuunkaan, kannattaa kaikki vapailla painoilla tehdyt liikkeet ensin harjoitella hyvin. Tämä tarkoittaa sitä että, ei laiteta ensimmäisellä treenikerralla tankoon isoja painoja ja lähdetä kyykkkäämään, sillä loukkaantumisriski voi olla tällöin suuri. Vaan liikkeet ensin harjoitellaan kehonpainolla. Otetaan taas esimerkkinä kyykky. Otetaan painoksi keppi ja treenataan liikerata oikein kepin avulla. Kun se onnistuu otetaan painoksi esim. kevyt tanko johon voi lisätä painoja. Sen jälkeen kun liike sujuu voidaan ottaa tilalle oikea tanko ja aletaan siihen lisäillä painoa pikkuhiljaa. Mielummin tehdään oikealla tekniikalla liikkeet ja pienemmillä painoilla kuin se, että mahdollisimman isot painot ja tekniikka saattaa kärsiä, jolloin kehitystä ei silloin tapahdu. Kun liikeradat alkavat olla tuttuja liikkeissä voidaan painoa lisätä turvallisesti kehityksen mukaan.



Yhteenveto
Aloittelijoiden kannattaa aloittaa treenaminen laitteilla taikka vapailla painoilla siten, että liikkeet harjoitellaan kehonpainolla. Laitteilla tehty treeni on lähtökohtaisesti turvallisempaa kuin vapailla painoilla. Laitteissa voi treenata tiettyä lihasta kun taas vapailla painoilla treenataan isompia lihasryhmiä sekä koko kroppaa. Vapailla painolla tehdyt treenit kehittää eri osa- alueita, joita laitteissa tehdessä ne eivät kehity. Lajinomaiseen fysiikka treenaamiseen suositellaan vapaita painoja, sillä harvemmin lajonomaisessa suorituksessa tarvitaan tiettyä lihasta, vaan koko kehon voimantuottoa.
Itse olen kokenut paremmaksi vapaat painot, sillä treenaan tällä hetkellä fysiikkaa paremmaksi. Laitteilla vimeistelen treenejä jos haluan treenata jotain tiettyä lihasta.

Oikein ihanaa viikonloppua lukijat! :) 

-Senja








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti