perjantai 6. helmikuuta 2015

Army

Tässä postauksessa pääsette armeijan maailmaan, sillä se oli iso osa elämääni vuoden ajan. Asiaa ois paljon kerrottavana, mutta jos kertoisin kaiken yksityiskohtaisesti, siinä menisi päivä kirjottaessa ja postauksesta tulisi aivan liia pitkä luettavaksi. Siispä kerron intistä hyvin tiivistettynä.  




Aloitin armeijan Kainuun Prikaatissa Kajaanissa 6.1.2014 ja kotiuduin 18.12.2014. Minusta tuli lopulta Sotilaspoliisilinjan Alikersantti.

Ajatus armeijaan menosta tuli jo ylä-asteen aikana ja tiesin silloin miksi haluan tulla. Armeijaan oli siis hyvä mennä koska oli valmiit tavoitteet. Kaikki laittamani tavoitteet myös saavutin joten vuosi ei mennyt hukkaan. Vuosi armeijassa olikin opettavainen, rikas ja elämäni parhaimpia vuosia. 

Ensimmäinen päivä intissä oli hyvinkin omituinen mielestäni koska oli paljon kaikkea uutta mitä opetella, uusia ihmisiä ja uusi ympäristö missä pitäisi viettää pitkä aika. Ensimmäisenä päivänä opeteltiin tervehtimiset sekä sisällä että ulkona, arvomerkkejä, ja toimistokäyttäytyminen. Saatiin myös kaikki tarvittavat varusteet, vaatteet, petivaatteet jne. Omia vaatteita ei tarvinnu olla ollenkaan, paitsi urheiluvaatteet jos niitä oli kiinnostunut käymään vapaa- ajalla liikkumassa. 

Aamuisin oli 2-3 ekana päivänä ohjatut aamutoimet, mikä tarkoittaa sitä että oli tietyn verran aikaa hoitaa aamutoimet. Herätys oli joka aamu intissä ennen kuutta ja tavallinen kasarmilla vietty päivä kesti päivälliseen saakka. Päivällinen oli 16.40 ja syönnin jälkeen oli siivouspalvelu, eli siivottiin yksikkö puhtaaksi. Sen jälkeen alkoi vapaa-aika jos se oli merkitty viikko-ohjelmaan. Vapaa-aika alkoi yleensä kuuden aikaan illalla tai myöhemmin ja loppui yhdeksältä. Sen jälkeen oli iltavahvari, eli pidettiin niin sanottu nimenhuuto jolla tarkistettiin että kaikki ovat paikalla. Hiljaisuus oli iltakymmeneltä ja tuntiin ei saanut kukaan liikkua yksikössä mihinkään, sillä annettiin nukkuma rauha niille jotka halusivat nukkua. Osa meni tv-tupaan tunniksi seurustelemaan, katsomaan telkkaria tai olemaan koneella. Kun kello löi yksitoista sai taas liikkua yksikössä esim. vessaan ja tupiin. 

Ekoista viikoista en valitettavasti muista juuri mitään, enkä kerrokkaan teille kaikkia yksityiskohtia, ainoastaan pääpiirteet.
Pääsin Esikuntakomppaniaan koska olin esivalittu sotilaspoliisi hakutoiveeni mukaan. Alokaskausi kesti 8 vk jonka aikana meidät ylennettiin valan myötä viestimiehiksi. Sotilaspoliisit valittiin ennen valaa ja minä pääsin sotilaspoliisilinjalle. Yksikkö pysyi samana ylenemisen myötä, vain joukkue vaihtui. Joukkueita oli neljä joista 1. ja 2. joukkue oli spolleja ja loput olivat viestijoukkueita.

Seuraava tavoitteeni spolleksi päästyäni oli päästä aliupseerikurssi josta ylenee alikersantiksi. Kyseinen koulutus sotilaspoliiseilla oli Rovaniemellä. Pyrin siis Rovaniemen aliupseerikurssille. Sinne oli todella paljon halukkaita, mutta minut valittiin! Olin tästä iloinen ja Rovaniemelle lähtö koittikin maaliskuun tienoilla.

Rovaniemellä aika meni todella joutuin. Johtajakoulutus ei ollut sellainen mitä odotin, siellä opitut asiat ja tavat toimia eivät oikein päteneet Kajaanissa. Rovaniemeltä lähdin neljän kuukauden jälkeen alikersanttina pois pitkille 10 päivän lomille. Lomien jälkeen Kajaanin inttielämä kutsui, ja ensimmäinen viikko olikin ihan hauska sillä koko varuskunnassa oli melkein ainoastaan vasta ylentyneitä alikersantteja, joilla oli johtamistaidon jatkokurssi. Sen jälkeen tulikin heinäkuun alussa uudet alokkaat ja pääsinkin sitten heitä johtamaan. Johtaminen oli aluksi todella hauskaa ja minulla riitti intoa. Mitä pidemälle armeija meni ja loppu alkoi häämöttää, kiinnostus kuitenkin laski hieman, enkä tiedä todellakaan mistä se johtui. 



Seuraavaksi kerron lyhyesti palvelukseni kulusta kausi kerrallaan. 

1. Alokaskausi. 
Alokaskaudella keskityttiin siihen että opittiin perusasiat kuten tervehtimiset, toimistokäyttäytyminen, aseen käyttö ja sen puhdistaminen, inttisuksilla hiihto, marssiminen, järjestyminen mm. ruokailuun tai sisällä sekä oikeanlainen varustus vaatteiden osalta. Vaatteet eivät saaneet olla päällä ihan miten sattuu. Opeteltiin myös teltan pystyttämistä ja muutenkin toimintaa leiriolosuhteissa sekä telamiinan asennusta ja kaikkea muuta mukavaa.

2. Sotilaspoliisikausi 
Kun minut valittiin spolleksi, pääsin tekemään mieleisiä hommia: pistoolilla ampumista, paljon ampumaratapäiviä, voimankäyttöä, patukan ja sumutteen käyttöä, raudottamista, vaarallisen henkilön kiinniottoa ja käskyttämistä. Harjoittelimme myös toimintaa kulunvalvontapaikalla ja sen perustamista. 

3. Oppilaskausi
Rovaniemellä aliupseerikurssilla siivottiin todella paljon, jos sattui olemaan vähänkin aikaa palvelusten välissä oli siivottava. Pääsimme opettelemaan kuljetuksen suojausta sekä henkilön suojausta, ikävä kyllä kajaanissa ne tehtiin hieman eri tavalla. Käsiteltiin todella paljon eri aseita, mm. pistoolia hieman lisää ja haulikkoa. Harjoittelimme myös rakennuksen haltuunottoa niin tyhjänä kuin vihollisilla sekä rakennusten tarkastamista.

4. Johtajakausi (Alikersanttina toimiminen) 
Alikersanttien tehtäviin lyhyesti kuului alokkaiden johtaminen eri tilanteissa. Spollet jotka kävvät Rovaniemellä johtajakoulutuksen joutuivat opettelemaan osan asioista uudestaan Kajaanin tapaan.


 Tässä kuvassa valmistaudutaan noin 70km pyörämarssille vuokattiin. 



tj0! 

Kaiken kaikkiaan vuosi intissä oli oikein mukava enkä vaihtaisi sitä mihinkään. Parasta oli että sai tehdä niin paljon eri asioita ja tutustua moniin uusiin ihmisiin. Jos joku nainen harkitsee menevänsä vapaaehtoiseen palvelukseen, suosittelen lämpimästi.

Siinä oli lyhyesti kerrottuna armeija-ajastani. Toivottavasti oli mieluisaa luettavaa ja jos haluatte lukea lisää armeija-aiheisia postauksia tai kysyä minulta jotain armeijaan liittyvää laittakaa ihmeessä kommenttia kommenttikenttään. Kertokaa aiheita mistä mahdollisesti haluatte kuulla lisää ja muitakin postaustoiveita voi ehdotella!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti