keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

ILTASYÖPÖTTELYN HYÖDYT

Tässä postauksessa pääsette lukemaan iltasyöpöttelystä ja sen hyödyistä sekä kerron kuinka syön iltaisin ja onko se ollut toimivaa.



"Ei voi syödä enään ilta kuuden jälkeen mitään tai minä lihoan!" Oletko joskus kuullut edellä mainitun lauseen? Minä olen.. Ja kyllä se on aivan puppua, saa ja PITÄÄ syödä ilta kuuden jälkeen ruokaa. Ei tarvitse siis mennä nälkäisenä nukkumaan. Mutta se mitä syöt on tärkeää. Syötkö kilon karkkia ja litran jäätelöö vai ravitsevaa ruokaa.



Itse tykkään syödä illalla hyvin ennen nukkumaan menoa. Ilta syöpöttelyn aikana voi samalla rentoutua ja katsoa mieleistä sarjaa tai elokuvaa. Jos treenaa illasta tai lajitreenit sijoittuvat iltaan on tärkeää tankata keho illalla laadukkaalla ruoalla. Hyviin ruokiin luketuvat sellaiset jotka sisältävät hiilareita, proteinia sekä hyvää rasvaa. Hyvä sekä ravinteikas iltapala sisältää juuri edellä mainittuja asioita. Yleisin sääntöhän on että, kahta tuntia ennen nukkumaan menoa pitäisi syödä ja se on mielestäni hyvä nyrkkisääntö. Itse syön iltapalan yleensä illalla puoli kymmenen aikaan ja olen hereillä syönnistä tunnin tai kaksi. Mutta ei siitä ole haittaa  jos syö runsaan iltapan ja menee puolen tunnin päästä jo nukkumaan, täydellä vatsalla nukkumatti tulee paremmin!



Se miksi kannattaa syödä illala hyvin varsinkin jos treenit ajoittuu iltaan on niinkin yksinkertainen vastaus kuin energian saanti yötä varten. Monet saattavat luulla, että yöllä kehomme ei kuluta juuri ollenkaan, koska emme liiku yöllä. Asia ei suinkaan ole niin. Keho kuluttaa yöllä energiaa ja jotta keho palautuu hyvin yön aikana, keho tarvitsee ruokaa. Se mitä laitetaan suuhun on tärkeässä roolissa. Varsinkin jos treenaa, niin treenin jälkeen kannattaa nauttia sellainen iltapala joka sisältää kaikkia seuraavia mainittuja asioita: hiilareita esim. leipää, vähäsokerista mysliä taikka puuroa. Proteinia, jota tulee esim. rahkasta, kanamunasta ja raejuustosta sekä myös hyvää rasvaa jota tulee esim. kanamunan keltuaisesta, pähkinöistä sekä erilaisista siemenistä (mm. chia- siemenet). Sokerisia tuotteita kannattaa välttää illalla jos haluaa välttyä virtapiikiltä ja saada suhteellsien pian unen päästä kiinni. Hedelmät ovat myös hyvä iltapala, mutta niitäkin kannattaa nauttia kohtuudella, sillä niistäkin saa sokeria. Yksi tai kaksi hedelmää illasta ovat hyvä määrä.


Tässä esimerkki iltapalastani silloin kun olen treenannut illala:
Pari kolme viipaletta leipää, jossa päällä tonnikalaa (oiva proteinin lähde), leikelettä, tomaattia/kurkkua. Leivät käytän välillä uunissa tai syön kylmänä. Kylkeen paistan yhden tai kaksi kananmunaa ja laitan leivän päälle tai syön erikseen. 
Jälkiruokana toimii rahka, johon laitan sekaan marjoja (mustikka, mansikka, musteherukka) ja hedelmiä (banaani, omena, ananas, mandariini,) ja silloin tällöin vielä lisäksi siemeniä, pähkinöitä taikka kaurahiutaleita. Jos en halua rahkasta paksua laitan lorauksen mantelijuomaa tai kaurajuomaa. Joskus iltapalan päätteeksi saatan nauttia kourallisen pähkinöitä. Jos ei ole iltatreenejä takana, syön silloin hieman vähemmän.
Itse olen kokenut hyvänä sen, että syön illalla vielä runsaasti mutta ei kuitenkaan niin paljon että maha tulee täpö täyteen.
Jos seuraavana aamuna on aamutreenit, illala syönti tulee vielä enemmän tärkeään roolin, sillä edellis iltana saatu energia ruoasta ei ole postunut kehosta kokonaan vaan sitä on vielä aamulla jäljellä jolloin jaksaa aamusta treenata tehokkaasti aamupalan jälkeen. 



Yhteenveto
Kannattaa syödä illla hyvä iltapala varsinkin jos iltatreenit takana. Hyvä iltapala sisältää hiilareita, proteinia, sekä hyviä rasvoja. Iltapalaa kannattaa nauttia siten, että ei mene ähkyyn, vaan tulee kylläinen olo eikä tarvitse mennä nälkäisenä nukkumaan. Keho on yöllä paastotilassa ja palautumisen kannalta kannattaa syöpötellä ilalla. Sokerin saantia illasta kannataa välttää jotta ei saa virtapiikkia ja saa unnen päästä kiinni.

-Senja 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti